Novinky

Mazda zvažuje pohon všech kol pro modely 3 a 6

Mazda, jako ostatní japonské značky, samozřejmě na domácím trhu nabízí pohon všech kol u téměř všech modelů, ale v ostatních částech světa tuto možnost dává pouze u SUV modelů. Jenže Mazda má v plánu se dostat na horní okraj mainstreamu a zabojovat o zákazníky prémiových značek. A ti chtějí čtyřkolky…

 

Severoamerický šéf Mazdy Masahiro Moro prozradil v rozhovoru pro CarAdvice, že téměř 90 % prémiových sedanů nabízí možnost pohonu všech kol a jeho snahou bude tlačit na vývojové oddělení, aby tuto možnost v USA dostal nejen model Mazda6, ale i Mazda3 – a pokud se 4×4 objeví v USA, v Evropě určitě také nepřijdeme zkrátka. Nanaštěstí Mazda prý momentálně nedokáže zkombinovat pohon všech kol s nově představenou verzí 2.5 Turbo s výkonem 250 koní, takže pokud k tomu dojde, tak až v další generaci šestky.

Ta by měla být opět postavena na předokolkové platformě a tudíž se s ohledem na plánovaný budoucí vývoj jeví možnost volby pohonu všech kol jako nutnost. Objevily se sice spekulace, že Mazda6 dostane novou, zadokolkovou platformu od Lexusu, k tomu by však mělo dojít až kolem roku 2025 s přespříští generací. A někdy v té době lze očekávat i příchod sportovního RX-9 se stejným šasi.

 

2 komentáře: „Mazda zvažuje pohon všech kol pro modely 3 a 6

  • CX-9 ma jak 2.5T, tak 4×4, takze problem tohle zkombinovat obecne neni. Muze to byt pro 6 a 3 kvuli platforme, ale protoze obe auta maji jak 2.5, tak 4×4, moc se mi nezda, ze by pridani turba zpusobilo tak zasadni problem.

    • To máš pravdu, ale mohou být i v rámci platformy určitá specifika, třeba uložení motoru u 6, a s tím související prostorové nároky. Škoda, že nebyl šéfik konkrétnější, docela by mě ten důvod zajímal.

Komentáře nejsou povoleny.