Novinky

RX-8 už zase testuje. Vyvíjí Mazda opravdu RX-9?

Na silnicích v okolí Nürburgringu i na okruhu samotném v těchto dnech špionážní fotografové zachytili auto, které byste tam asi nečekali – Mazdu RX-8! Na první pohled obyčejné černé erixko, na druhý pohled sem-tam polepené černou páskou, se senzorem na střeše a podivnými hadicemi za mřížkou nárazníku se na Ringu nahánělo s Porsche Cayman. Je to jasné, něco se testuje. Ale co? A proč zrovna jako mula slouží RX-8, auto s klasickou koncepcí pohonu?

Šéfové Mazdy sice tvrdošíjně trvají na tom, že se žádný sportovní model v blízké budoucnosti nechystá a že Wankelův motor se sice vrátí, ale pouze jako generátor pro elektroauta s prodlouženým dojezdem, ale obávám se, že jim to stejně nikdo nevěří, zvlášť když nás automobilka pravidelně častuje nádhernými koncepty sportovních kupé (a sedanů). Rok 2019 je 60. výročím vzniku rotačního motoru a zároveň půlstoletím od prvního použití Mazdou v kupé Cosmo II, umíte si představit lepší načasování pro návrat RX-9?

Pokud bychom měli zase oprášit rotační spekulace, Mazda vyvíjí dvourotorový wankel o objemu 1,6  s turbem a výkonem kolem 400 koní, dost možná i hybrid se 450 k, přičemž by mělo auto vážit kolem 1300 kg, ale pššt, nikomu to neříkejte. 😉