Novinky

Nissan Z není mrtvý, jen nemá prioritu

Nissan se netají tím, že teď zaměřuje většinu svých zdrojů na vývoj nových crossoverů, elektromobilů, ale i hybridů. V souvislosti s tím se objevila informace, že sportovní model Z je odsunutý na vedlejší kolej. Ba co víc, v souvislosti s tím se vyrojily dokonce spekulace, že automobilka nechá aktuální 370Z „dodýchat“ a nástupce bude možná někdy v budoucnu a dost možná s úplně jinou koncepcí, jak to chystá Mitsubishi s modelem Evolution a možná i Subaru s WRX STI.

Komunita kolem Nissanu Z je však nejen poměrně loajální, ale také o sobě dává hodně nahlas vědět a zřejmě způsobila něco, co donutilo automobilku zareagovat. Nebyla by nějaká rada i pro komunitu Hondy, Mazdy, Mitsubishi a Subaru? 😉 Produktový plánovač Nissanu pro Severní Ameriku Michael Bunce se rozhodl hladinu uklidnit s tím, že modely Z budou pokračovat i nadále, ba co víc, nová generace prý bude šokovat ještě víc, než 370Z a automobilka má v rukávu „pár překvapení“. To jsou ty dobré zprávy.

Tou horší je, že to opravdu bude ještě pár let trvat a do té doby si budeme muset vystačit s aktuálním 370Z, jemuž se blíží oslava devíti(!) let působení na trhu a nějaký ten křížek si tedy ještě přidá. A marná sláva, nějaké ty méně populární změny tak jako tak přijdou. Obávám se, že náhrada šestiválce nějakým foukaným čtyřválcem je téměř jistá, naopak otázka možného hybridního pohonu je čistě spekulativní a osobně si myslím, že k tomu nedojde. Také se až příliš dlouho mluvilo o tom, že nové Z bude menší a lehčí, což ale rozhodně na škodu nebude. 😉