Novinky

Jenson Button se vrací k Hondě

Britská hvězda formule 1 Jenson Button je, zdá se, nějak osudově spojena s Hondou. Závodník byl partnerem Takumy Sato v týmu B.A.R. Honda a s japonskou značkou získal i své první vítězství v F1. Zažil ale i nepříjemné okamžiky, když Honda v souvislosti s americkou úvěrovou krizí narychlo z formule 1 odešla, které si ale vynahradil ziskem titulu v následující sezoně s šasi Honda a motorem Mercedes. Button už sice dal efjedničce sbohem, ale nyní se do motorsportu vrací a to opět k Hondě.

V příštím roce bude jezdit v šampionátu japonských cesťáků Super GT za polotovární tým Mugen, jenž letos skončil opravdu bídně – 15. z patnácti účastníků. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet v sezoně 2018, Hondě se od nasazení nového speciálu NSX GT ve třídě GT 500 nedaří, ne že by nedokázala vítězit v závodech, ale problémem je nekonzistence týmů Hondy, které dokáží jeden závod vyhrát nebo skončit na pódiu a pak dva dojet na konci pole. Zatím není známo, kdo bude Buttonovým kolegou v týmu, ani jak si Jenson povede, auto si vyzkoušel letos při závodu v Suzuce, kde dojel 12., tým ale (opět) pronásledovala série smůly, takže to o jeho výkonnosti moc neřeklo.

Super GT je technicky (až na motor) technicky identický s DTM, kvůli neochotě německých stájí přejít na původně dohodnutý 2.0 Turbo ale zatím vozy nemohou navzájem soupeřit, lze však očekávat, že po odchodu Mercedesu z DTM dojde k vzájemnému obohacení startovního pole v Japonsku i Evropě.