Novinky

Mazda MX-5 1.5 Turbo: 210 koní od BBR

Britská firma BBR už má dlouhá léta recept na stížnosti majitelů MX-5, týkající se skromného výkonu roadsterů – přeplňování. Auta osazuje kompresorem nebo (častěji) turbodmychadlem a posouvá tak jejich dynamické schopnosti na úplně novou úroveň. Od jara již nabízí turbokit i pro ND 2.0, jenž dává velmi slušných 248 koní a 320 Nm a zlepšuje zrychení z 0 na 96 km/h na rovných 5 s a maximální rychlost je omezena na 250 km/h. A nyní už lze nafoukat i základní motorizaci.

Přeplňovaná verze motoru Skyactiv-G 1.5 využívá twin-scroll turbodmychadla TSX28-67R a součástí kitu je také air-to-air mezichladič s potřebnými hadicemi, novou podložku baterie, průchodnější sání K&N a upravený software řídící jednotky. Motor má díky tomu výkon 210 koní a točivý moment 267 Nm. BBR přitom tvrdí, že točivý charakter patnáctistovky byl zachován.

Turbokit by měl jít snadno nainstalovat a pokud se na to cítíte, bude vás stát zhruba 128 tisíc korun. V případě montáže přímo v BBR přijde na 145 tisíc korun a vztahuje se na něj tříletá záruka.