Novinky

Toyota: chystá se invaze nových SUV a trucků

Toyota nám v poslední době dělá radost tím, že se zase zaměřuje na to, aby byla s jejími vozy radost jezdit a že rozšiřuje portfolio sportovních modelů. Je sice pravda, že limitka Yaris GRMN je, stejně jako GT 86, spíše imageovou záležitostí a ani chystaný typ Supra nebude zrovna prodejní šlágr, ale už to, jak jezdí běžný yaris nebo C-HR, musí udělat každému, kdo má k autům alespoň trochu vztah.

Ovšem bez ohledu na současný vývoj musí Toyota pečovat i o ty zákazníky, kteří kupují auta ve velkém. 😉 Největší japonský výrobce se v posledních letech etabloval jako uznávaný výrobce SUV a nyní nastává čas tuto pozici posílit. Nejvyšší prioritu teď má podle severoamerického viceprezidenta Toyoty Jacka Hollise nová generace full-size pick-upu Tundra, přímého konkurenta F-150, silverada a titanu. Zatím sice není známo, kdy nová generace přijde, ale letos to asi nebude. Toyota každopádně není s prodejem současného modelu už moc spokojená. Sice prodá více aut, než Nissan, ale za detroitskou dvojicí výrazně zaostává, ročně si tundru pořídí kolem 120.000 zákazníků.

Otázkou nepříliš vzdálené budoucnosti je také modernizace mid-size pick-upu Tacoma, jenž je nejprodávanějším modelem své kategorie v USA, facelift lze očekávat v roce 2019. Ještě zajímavější však je, že to Toyota myslí opravdu vážně s konceptem FT-AC, jenž by měl být nepřímým nástupcem oblíbeného FJ Cruiser. Je ovšem jasné, že produkční model bude menší, lehčí, levnější a s menšími motory, než FJ. Do prodeje by se FT-AC měl dostat v roce 2019, nejpozději pak 2020. Do konce dekády tak bude mít Toyota tři nové, respektive výrazně modernizované čtyřkolky, Evropa se z nich ale nejspíš těšit nebude, snad s výjimkou posledně jmenovaného. 😉