Novinky

Toyota e-Palette: neveselá vize mobility budoucnosti

Toyota na výstavě elektroniky Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas představí studie e-Palette Concept. Jedná se představu toho, jak by v budoucnu mohl vypadat život ve velkoměstech. V kostce – představte si ulice, plné unifikovaných kvádrů se zkosenými rohy, na pidikolečkách a bez řidiče, sloužící jako carsharingové vozy (kde to mají cestující na stojáka jako dnes v mastné tyči), dodávky pro rozvoz zboží, ale dokonce i jako mobilní prodejny kdečeho.

Toyotě se povedlo do systému e-Palette Alliance uvrtat i další partnery, takže platformu Mobility Services Platform (MSPF) s identickým designem, ale možností volby rozvoru nebo počtu náprav, budou moci v budoucnu využívat (mimo jiné) firmy Pizza Hut, Amazon, Mazda nebo Uber. Autonomní vozidla (zdráhám se to nazvat automobilem) jsou sice nehezká, ale nápad s aliancí není zase tak špatný. Jedno auto může třeba každé ráno a večer sloužit jako taxi, přes den jako dodávka pro rozvoz zboží a v noci jako mobilní pizzerie v místech, kde to žije, ale chybí dostatek kamenných prodejen. To by výrazně omezilo počet stojících dopravních prostředků ve vozových parcích řady firem a tím pádem i náklady. Pokud to někomu bude vyhovovat, budiž, ale doufám, že tu stále budou i normální auta pro nás ostatní. 😉

Toyota tento systém opravdu plánuje začít testovat a to už v roce 2020 a dost možná je nasadí už i pro potřeby sportovců, účastnících se Olympijských her v Tokiu 2020.