Novinky

Renault-Nissan-Mitsubishi je nevětším výrobcem osobních aut na světě!

Čekali jste, jak dopadne loňské soupeření o největší světovou automobilku mezi koncernem Volkswagen a Toyotou? Poněkud překvapivě vítězstvím …aliance Renault-Nissan-Mitsubishi! 😉 Tvrdí to alespoň šéf tohoto uskupení Carlos Ghosn s tím, že značky Renault, Nissan, Mitsubishi, Datsun, Dacia, Samsung a AvtoVAZ vloni prodaly více než 10,6 milionu osobních automobilů a lehkých užitkových vozidel.

Ovšem pozor – Volkswagen se otřepal z „Dieselgate“ rychleji, než se očekávalo a vloni si udělal 10,74 milionu čárek. Že je 10,74 více, než 10,6? Bezpochyby, jenže Ghosn argumentuje tím, že VAG započítává do čísel i výsledky značek MAN a Scania s prodejem kolem 200 tisíc nákladních vozidel. V absolutních číslech výroby dopravních prostředků je tedy Volkswagen jedničkou, ovšem v „normálních“ autech je až druhý…

Toyota a její značky Daihatsu, Lexus a Hino tak letos skončily téměř jistě na třetím místě se skóre zhruba 10,35 milionu vozů, největší japonský výrobce ještě přesná konečná čísla nezveřejnil. Pro srovnání – v roce 2016 prodal VW 10,3 milionu aut, Toyota 10,2 milionu a Renault-Nissan 9,96 milionu.