Novinky

Nejbezpečnější auta v Americe? Japonci na špici!

Ještě si vzpomínám, jak mě při pohledu na crashtesty japonských aut, prováděných v devadesátých letech, doslova poléval studený pot (tady je jeden příklad za všechny). Jenže na počátku nového tisícíletí se Japonci na pasivní bezpečnost výrazně zaměřili a během pár let se zařadili se mezi nejlepší, když mnohdy zahanbili i takové „formáty“, jakými bylo třeba Volvo nebo Saab. A jak vypadá situace dnes?

Možná to mnohé překvapí, ale dnes japonské značky tvoří naprostou špičku v oblasti bezpečnosti, tedy minimálně na základě zjštění americké organizace IIHS, která provádí crashtesty a hodnotí jejich úspěčnost. Následující infografika ukazuje, komu a v jakém množství IIHS udělovala v posledních deseti letech nejvyšší hodnocení bezpečnosti Top Safety Pick (TSP).

Za poslední dekádu podle IIHS vyráběla nejbezpečnější auta Honda, která získala sedmdesátkrát TSP, což je více než 7,7 % všech udělených ocenění. Neméně znamenitě si vedla i Toyota s 68 TSP (7,5 %) a Subaru se 66 TSP (ca. 7,3 %). Pak si dávají japonské značky trošku pauzu, 11. místo náleží značce Acura s 34 cenami, 12. skončil Nissan s 31 TSP. Lexus je s 22 cenami šestnáctý, ale to už se pohybujeme ve druhé polovině žebříčku v USA masově rozšířených značek. O pozici níž je dnes už neexistující Scion, Mazda je devatenáctá, Mitsubishi na 21. příčce a Infiniti třiadvacáté.

Jak už to bývá, žebříček je třeba číst v souvislostech. To, že je Mini poslední se šesti TSP neznamená, že jde o zabijácký střep, je to dáno tím, že má v nabídce pouze modely Mini a Mini Countryman ( i když – proč by těch TSP za deset let nemohlo mít 20, že?). Obdobná situace je u Fiatu, Saabu nebo Maserati. Taktéž platí (nebo alespoň donedávna platilo) také pro prémivé značky, které mají (mívaly) zpravidla užší portfolio, než masové mainstreamové značky a tím pádem je množství získaných cen menší. Aleo přesto je zřejmé, že japonské automobilky (alespoň některé) jsou na tom v oblasti bezpečnosti výborně a překonávají většinu konkurentů z Evropy a Ameriky.