Novinky

Honda na CES 2018: Já, robot

Co Honda přiveze na elektronickou výstavu Consuper Electronics Show (CES) do Las Vegas, už jsem vám ukázal jako silvestrovské téma, tehdy ale k těmto exemplářům ještě nebyl dostatk informací. Teď se však na skupinku robotických pomocníků lidí můžeme podívat důkladněji.

Největším úletem je bezpochyby 3E-A18 a pokud použiji příměr ke Star Wars, je to C-3PO od Hondy. Jedná se o společenského robota, jenž je schopen rozpoznat lidské emoce a reaguje na ně vlastními výrazy tváře. Díky měkkému, na dotek příjemnému povrchu, se s ním také lze „pomazlit“. Honda vidí jeho využití jako průvodce na letištích nebo nákupních centrech, ale neškodilo by ho možná mít doma jako antistresovou pomůcku na zlepšení nálady. 😉

Robot 3E-C18 je vlastně taková pojízdná lednička, popřípadě taška. Podle Hondy se může naučit, jak lidé jednají a co zrovna v dané chvíli potřebují a přivézt jim to. Takže ho lze použít třeba jako nákupní košík, který za vámi bude jezdit po supermarketu, ale stejně tak dobře vám může v pravou chvíli přivézt k televizi pivo, pokud jste ho tedy v jeho útrobách pro tento účel nechali.

Model 3E-B18 je futuristicky pojaté kolečkové křeslo, jehož největší výhodou je obratnost, otočí se na minimálním prostoru, umí se výškově přizpůsobit aktuálním potřebám člověka, ale dokáže také udržovat polohu sedadla při jízdě do kopce a z kopce. Malá kolečka ale budou vyžadovat rovný a kvalitní povrch, takže nic na české chodníky. 🙂

3E-D18 je autonomní terénní čtyřkolka, která by mohla být dobrým partnerem záchranným složkám, ale i dalším lidem, pracujícím v obtížně dostupném terénu. Bezvzduchové pneumatiky a pohon všech kol mu pomohou dostat se i do velmi obtížně dostupných míst. Zatímco o využití výše zmíněných kreací v blízké budoucnosti lze vyslovit jisté pochybnosti, elektrický skútr PCX a čtyřkolka 4W-Vehicle by mohly být realitou už brzy.

Disponují navíc ještě jedním zajímavým technickým řešením – Mobile Power Packem 4W. Jak název napovídá, jedná se o mobilní akumulátor, který lze použít dvěma způsoby – k pohonu elektrických dopravních prostředků nebo ke „krmení“ elektrických zařízení v místech, kde není dostupná elektřina. Se čtyřkolkou tak třeba můžete přijet na chatu, kde lze baterii z auty vyjmout a použít k napájení notebooků, audiosystému a dalších zařízení. Nebo si na skútru zajedete na pláž a budete lákat holky na mobilní diskotéku. Pack lze následně dobít z běžné zásuvky nebo v Honda Mobile Power Pack Exchanger vyměnit za již nabitý. Celé to má ale jeden háček – jedná se zatím pouze o koncept.