Novinky

Mitsubishi: stane se aliančním expertem na pick-upy?

Uskupení Renault-Nissan je v tuto chvíli ještě daleko efektivitě sdílení techniky jiných koncernů, jako je VW nebo GM a nový příchozí Mitsubishi tuto situaci momentálně neulehčuje. Začlenění „tří diamantů“ do struktury aliance bude také chvíli trvat, ale zdá se, že v několika ohledech bude svým partnerům opravdu užitečný. 

Vhod určitě přijdou jeho zkušenosti s plug-in hybridy, ale o tom teď řeč nebude. Jeví se docela dobře možné, že se stane specialistou na pick-upy. V současnosti sice aliance využívá Nissan Navara jako dárce orgánů pro Renault Alaskan (a také Mercedes-Benz třídy X), ale účetní zjistili, že technika pohonu všech kol od Mitsubishi je levnější, než ta od Nissanu, což jí dává dobrou šanci na další existenci pod kapotou aliančních pick-upů. Ale pokud k tomu dojde, tak to ještě pár let potrvá, navara je téměř nová a minimálně do roku 2022 nelze očekávat nástupce.

Mimochodem – když už je řeč o pick-upech. Mitsubishi chce posílit svou zoufalou situaci na americkém trhu, od počátku letošního roku tam konečně nabízí Outlander PHEV a už skoro rok se hovoří o potřebě trucku. Model L200 ale nemůže být v USA prodáván, vyrábí se totiž v Thajsku a Ameika uvaluje na dovážené pick-upy vysoké clo (Chicken tax), které by auto prodražilo nad únosnou mez. Proto se uvažuje o tom, že by Mitsubishi dostalo od Nissanu na hraní model Frontier, jemuž by vyměnilo loga a poupravilo příď v souladu se svým „brand lookem“, což by se mohlo stihnout v horizontu několika měsíců. Oficiálně to však zatím potvrzeno není.