Novinky

Mazda Skyactiv-3: nové motory se vyrovnají elektromobilům

Mazda ještě nepustila na trh novou generaci benzinových motorů Skyactiv-X a už chystá novou generaci Skyactiv-3. Třetí generací spalovacích motorů se chce po stránce emisí vyrovnat elektromobilům!Automobilka v roce 2011 poprvé představila benzinové motory Skyactiv-G s vysokou kompresí, které udělaly turbomotorům po stránce spotřeby spoustu vrásek. Letos se Mazda pochlubila s novou generací, která kompresi ještě zvyšuje, navíc přidává kompresor a režim jízdy, při němž dochází ke vznícení chudé směsi tlakem, nikoli zapálením svíčkou. Na trhu bude příští rok a slibuje ještě o třetinu lepší ekonomiku provozu.

Pokud jste si mysleli, že tím Mazda kapitolu spalovacích motorů pomalu uzavře a zaměří se na hybridy a elektromobily, byli jste vedle. Hirošimská automobilka oznámila, že vyvíjí třetí generaci benzinových motorů Skyactiv-3. Technické detaily jsou nyní samozřejmě neznámé, nicméně šéf vývoje motorů Mitsuo Hitomi sdělil, že cílem nové generace skyactivů je emisemi se vyrovnat elektromobilům.

To by znamenalo snížit emise o dalších zhruba 25 % oproti dokončovanému Skyactiv-X. Takovéto prohlášení je však poměrně problematické, protože v každém státě či regionu jsou emise, produkované při vývoji elektřiny, jiné, závisí na energetickém mixu, tedy podílu jednotlivých typů energie – jádra, tepelných elektráren a alternativních zdrojů.