Novinky

F1 2018: Jak si vedla Honda v prvních testech?

Formule 1 má za sebou první předsezonní testy a nechyběl ani tým Scuderia Toro Rosso, jenž bude jako jediný v poli letos pohánět motor Honda. Po třech letech naprosté mizérie s McLarenem se dalo očekávat úplně cokoli, výsledkem ale bylo velmi příjemné překvapení. Monopost STR13 s Hondou za zády nejen že zatím neměl ani jedinou závadu, ale oba jezdci s ním za čtyři dny (vlastně spíš za tři, protože v Barceloně jeden den sněžilo) najezdili nejvíce kol ze všech týmů – 324, oproti třeba 260 v případě McLarenu. A více kol znamená více dat…

Řešit časy zatím nemá sebemenší smysl, ale Toro Rosso Honda se nevedlo špatně ani v tomto ohledu, rychlejší z dvojice Pierre Gasly se svým nejlepším časem z druhého dne zařadil těsně pod polovinu pole. Na nové partnerství, pozici a sílu týmu a nové jezdce to rozhodně není špatné. Dovolím si přece jen jedno srovnání – hvězdný Alonso s hvězdným McLarenem, který chce letos vyhrát titul, byl jen o 0,4 s rychlejší, na měkčích pneumatikách…

A ještě jeden zajímavý fakt – Toro Rosso mělo první den testů druhou nejvyšší maximální rychlost (o 2 km/h před Alonsem), stejně jako druhý den (o 3 km/h před Alonsem) a čtvrtý den čtvrtou nejrychlejší (o 9 km/h před Alonsem, ale ani to moc neznamená, nejrychlejší byl Haas. 😉 ) Zatím je tedy předčasné cokoli hodnotit, sílu týmů beztak ukáže až první závod v Austrálii, ale i tak je zcela zjevné, že Honda a Toro Rosso překvapili. Italská juniorka Red Bullu si zatím spolupráci pochvaluje s tím, že dalo Hondě maximální možnou volnost, aby mohla realizovat své záměry a představy.

2 komentáře: „F1 2018: Jak si vedla Honda v prvních testech?

  • Chcem veriť v pozdvihnutie zašlej slávy Hondy v F1. Spojenie McLaren Honda bolo ikonické a veľmi som si od neho sľuboval. Žial, 3 roky ukázali výsledky, ktoré poznáme a ktoré teda nepotešili. Nebudem hľadať ani komentovať príčiny, pretože tých je mnoho a hlavne, treba ich vnímať v interakcii a nie individuálne, čo znamená, že ich vzájomné pôsobenie mohlo generovať ešte tragickejší dopad na výsednú spoľahlivosť či rýchlosť McL-H. Neviem či nasledujúci ročník bude poskytovať reálne výsledky poukazujúce na zmeny motora (resp. auta ako celku) s dopadom na výsledky. Namerané údaje totiž budú silne závisieť od jazdcov, ktotí v TR Honda budú sedieť. Ako dobre vieme, nie sú to jazdecké esá, ktoré si myslim (pri všetkej úcte) nebudú vedieť ukázať skutočné hranice (potenciál) spojenia Hondy s Toro Rosso. Chcem veriť vo veľké pozitívne prekvapenie.

    • Problémy asi byly na obou stranách. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Škoda, že Toro Rosso je slabší tým a pokroky ve výkonnosti tak nebudou moc vidět. Zatím je snad poznat alespoň pokrok ve spolehlivosti.

Komentáře nejsou povoleny.