Novinky

Šéfdesignér Hondy: elektromobily přináší nové možnosti designu

Honda v Ženevě opět ukázala koncept městského elektromobilu Urban EV, jenž půjde v roce 2020 do prodeje, společně se studií sportovního elektrokupé Sports EV, které naopak do výroby nejspíš nepůjde a v souvislosti s tím si kolegové z webu carscoops v Ženevě povídali s hlavním designérem Hondy Makoto Iwakim na téma budoucnosti designu v elektrifikované éře.

Honda totiž povedenou studií Urban EV vloni všechny příjemně překvapila a své příznivce má díky svému retro designu i druhá zmíněná studie elektrosporťáku.  Iwaki je přesvědčen, že elektromobily umožní výrazně změnit tvary automobilů, které jsou dnes limitovány umístěním velkého spalovacího motoru vpřed, popřípadě uprostřed či vzadu.

Podle Iwakiho je v elektromobilech velký potenciál pro různé možnosti a to nejen v oblasti vnějšího designu, ale i pojetí interiéru. Ten se bude měnit i v důsledku zavádění bezpilotního automatického řízení. Na významu bude nabývat ovládání hlasem, zmizí spousta drobných ovladačů a přibývat a zvětšovat se budou dotykové displeje. Šéfdesignér Hondy ale zůstává tajemný ohledně toho, jak moc radikální bude kabina sériového Urban EV, zda se bude inspirovat studií nebo bude mnohem konvenčnější v souladu se současnými trendy v designu.

Když se dnes podíváme na koncepty ze šedesátých, sedmdesátých nebo osmdesátých let, ve většině případů se musíme smát tomu, jak moc futuristicky viděli tehdejší designéři automobily pro 21. století. Jenže auta se od té doby zase tak moc nezměnila. Je ovšem docela dobře možné, že éra všelijakých vajíček, kapiček, žehliček a krabiček s elektrifikací teprve přijde. Honda se po konzervativním období konce 90. let a první polovině první dekády tohoto století projevila jako velký designérský experimentátor, je tedy docela možné, že se od této značky dočkáme v blízké budoucnosti i něčeho radikálnějšího, než je roztomilé elektrické retro. Ovšem za předpokladu, že to veřejnost bude ochotná akceptovat. 😉

2 komentáře: „Šéfdesignér Hondy: elektromobily přináší nové možnosti designu

Komentáře nejsou povoleny.