Novinky

Subaru Tecnica International slaví třicáté výročí

Kultovní úspěchy modelu Subaru Impreza v závodech mistrovství světa v rallye, z nichž automobilka žije dodnes, sice přišly v devadesátých letech, tento týden mají však u Subaru ještě o něco vousatější důvod, proč odpálit pár beden šampaňského. Přesně před třiceti lety totiž byla založena samotná závodní divize STI, tedy Subaru Tecnica International. Vznikla přesně 2. dubna 1988 a její aktivity započaly o rok později výrobou upravených sedanů Legacy RS RA. Vznikla stovka aut v barvě Ceramic White a výkonem 220koní.

V lednu 1989 o sobě STI dalo vědět také pokořením rekordů FIA na 50 a 100 tisíc kilometrů s vozy Legacy Turbo, které kroužily 20 dní po Arizona Test Center s průměrnou rychlostí  223,3 km/h po dobu 447 hodin, 44 minut a 9.887 sekund. Řidiči se střídali po dvou hodinách. Poprvé se logo STI objevilo v roce 1992 na produkčním modelu Legacy a o dva roky později přibyla Impreza WRX.

STI za dobu své existence vyhrálo tři tituly WRC, 47 závodů WRC, čtyři vytrvalostní závody na Nürburgringu a zajelo rychlostní rekord zeleného pekla pro produkční sedany. Důvodů k oslavám a vzpomínkám je tedy dost. Ostatně letošní výročí je také důvodem vzniku speciálních edicí WRX STI Type RA a BRZ tS.