Novinky

Subaru dává tradičním autům ještě šanci

V současnosti to vypadá, že kdo nespoléhá na SUV a crossovery, ten jako by nebyl. Má je dnes každá automobilka a některé z nich se dokonce rozhodly se na ně buď přímo specializovat nebo přinejmenším nahradit celou řadu konvenčních modelů těmito automobily – a to poměrně úspěšně. Řeč je, v případě japonských značek, o Mitsubishi a Nissanu, ale radikální čistku teď chystá třeba i Ford a existují samozřejmě důvodné obavy, že crossovery nakonec klasické modely úplně vytlačí.

Ale jsou i tací, kteří nevidí budoucnost běžných hatchbacků, sedanů a dalších karosářských verzí tak černě. Třeba Subaru. 🙂 Malá japonská značka si myslí, že klasické vozy ještě neřekly poslední slovo a bude investovat i nadále jak do SUV a crossoverů, tak to sedanů a hatchbacků.

Nejedná se samozřejmě o nějakou pózu nebo dokonce tvrdohlavost či vzdor, nic takového si nemůže dovolit, automobilka věří v klasické modely i z čistě pragmatických důvodů. Popularita SUV bude podle Subaru hodně závislá na pohybech ceny paliv, jednou z nevýhod crossoverů je totiž vyšší spotřeba paliva ve srovnání s obdobným klasickým modelem a jakmile půjdou ceny benzinu nahoru, zákazníci se podle analytiků Subaru budou vracet ke klasice.

Ale musíme se spolu s automobilkou obrnit trpělivostí. Zatím se letos situace vyvíjí tak, že v USA zaznamenal model Crosster (XV) nárůst pekelných 66.6 %, zatímco impreza šla dolů o 16.3 %, legacy o 13.9 %, BRZ od 10.1 a WRX o 8.2 %…