Novinky

Mazda: turbomotor i pro CX-5!

Nevíte, jak se jmenovala ta automobilka, co tak vehementně odmítala přeplňované motory? Me… Mi… Ma… jo už to mám – Mazda. Ta Mazda, která má dnes turbomotor v SUV CX-9 i v sedanu 6. Ale dost bylo jízlivosti, stejně jsme všichni věděli, že je to jen otázka času. 😉 A teď se zjevně chystá přeplňovaný čtyřválec i do modelu CX-5. Kompaktní SUV by mělo dostat stejnou pohonnou jednotku jako oba zmíněné vozy, tedy Skyactiv-G 2.5T.

Ukazují to dokumenty California Air Resources Board (CARB), podle nichž tento motor už v USA prošel povinnými emisními testy a měl by se dostat pod kapotu vozů Mazda CX-5 modelového roku 2019, tedy víceméně kdykoli ve druhé polovině letošního roku. V tuto chvíli není známo, jaký výkon bude v CX-5 mít, buď si ponechá moc pěkných 254 koní nebo možná bude o něco málo slabší.

Je jasné, že tato motorizace ani v USA nebude trhat prodejní rekordy, ale jedná se zřejmě o další krok k cíli, kterým je zaútočit na pozice prémiových značek, které nabízí výkonné verze všech svých modelů. Ovšem stejně jako v případě Mazdy 6 se tato motorizace asi do Evropy nedostane. Tedy minimálně v nejbližších několika letech…