Novinky

Nissan sníží výrobu. Až o pětinu!

Většina automobilek v posledních letech zažívá jeden prodejně rekordní rok za druhým, proto překvapí oznámení Nissanu, že je připraven omezit výrobu ve svých továrnách v USA (a Mexiku) až o 20 %. Japonská automobilka totiž má nyní v plánu „zaměřit se na ziskovost namísto tržního podílu“. Co za tím stojí?

Nissan v Americe vloni stagnoval, nárůst činil jen 1 %, ale ostatní silní hráči na tom nebyly jinak, Toyota šla nahoru o 3 %, Honda jen o 0,7 %, zatímco Ford, Chevrolet a Jeep dokonce propadly. Jenže Nissan zřejmě prodává svá auta jen s minimální marží a letošní pokles 6,5 % už asi začíná dělat v účetnictví trošku nepořádek, přece jen se americký trh podílí na prodejích automobilky z 28 %.

Nissan tedy chystá seříznout produkci ve třech mexických a dvou amerických továrnách s cílem zvýšit zisk z každého prodaného vozu, určitě to ale nebude na úkor propuštěných zaměstanců – jejich počet zůstane nezměněn, budou však muset přistoupit na pracovní týden, kratší o dva dny. Což samozřejmě určitý odliv pracovní síly způsobí.

Situace v USA ale nemá vliv na strategii Nissanu v jiných regionech, velkou expanzi plánuje zejména v Číně.