Novinky

Toyota Century 2018: superluxus za polovinu ceny Rolls-Royce

Po předlouhých 21 letech přichází do prodeje nová generace nejluxusnější toyoty na planetě, nesoucí označení Century. Vůz tohoto jména využívá japonský císař, bohatí japonští byznysmeni, ale i čelní představitelé jakuzy, protože prostě nic luxusnějšího (a vlastně ani konzervativnějšího) žádná automobilka ze Země vycházejícího slunce nevyrábí.

V padesátileté historii této modelové řady jde už 😉 o třetí generaci a Toyota si dala hodně záležet, aby se vzhledově moc nelišila od té předešlé, která se moc nelišila od té předešlé. 🙂  Modely 911 od Porsche proti century prošly od doby svého vzniku hotovou revolucí a tým designérů Rolls-Royce působí jako banda pubertálních volnomyšlenkářů.


Toyota Century 2018 je dlouhá 5335 mm, široká 1930 mm a 1505 mm vysoká, přičemž má rozvor 3090 mm. K pohonu slouží hybridní systém, jehož srdcem je benzinový motor V8 5.0 s výkonem 381 koní a toočivým momentem 510 Nm, jemuž vypomáhá elektromotor s 224 koňmi a 300 Nm. Celkem se agregát pyšní výkonem 431 koní, což není nijak omračující číslo, ale na popojíždění Tokiem to určitě postačí. Akumulátory jsou však překvapivě stále ještě NiMH…

Ačkoli auto vypadá skoro jako to původní z poloviny šedesátých let, tuhost karoserie je na výši, stejně jako vzduchový podvozek a samozřejmě i odhlučnění kabiny a jízdní komfort. Nejvíce si dala Toyota samozřejmě záležet na interiéru, kde nechybí dřevěné dekory, kůže a …vlna! Ano, na rozdíl od zvyklostí v Evropě se v Japonskou považuje za vrchol luxusu vlněné čalounění sedadel a dveří. Ale když budete chtít, můžete ho mít i s krávou. 😉

Ve výbavě nechybí infotainment se 16″ obrazovkou a 7″ dotykovým displejem pro zadní pasažéry, špičkový audiosystém, individuálně nastavitelná sedadla s masážní funkcí, elektricky ovládané sluneční clony a samozřejmě spousta prostoru ve všech směrech. O bezpečí pasažérů se kromě zkušeného šoféra stará i balíček asistentů Toyota Safety Sense. Základní cena startuje na částce 19.600.000 jenů, tedy necelých čtyřech milionech korun a aby byla dále zvýšena prestiž a exkluzivita vozu, v továrně Higashi-Fuji vyrobí jen 50 těchto aut měsíčně.

 

   

3 komentáře: „Toyota Century 2018: superluxus za polovinu ceny Rolls-Royce

  • Na popojíždění po Tokiu je to fuk, ale rozhodně je škoda, že instalací hybridu skončil jediný japonský V12. Century každopádně vypadá zase o něco lépe vevnitř, pořád je ale jasné, že kamkoliv jinam než na domácí trh se to v dohledných 20 letech (nebo jak dlouho tahle generace vydrží) nechystá.

Komentáře nejsou povoleny.