Novinky

Honda ASIMO se loučí. Vývoj robota skončil

Přináším smutnou zprávu. Sympaťák ASIMO (Advanced Step in Innovative Mobility), nejvyspělejší humaniodní robot, známý svou schopností chůze, jemné motoriky, rozpoznávání objektů a nejnověji i běhu a tance, už na žádných akcích potkávat nebudeme, jeho vývoj byl ukončen. A jestli jste se těšili na svého osobního elektronického asistenta, musím vás zklamat, výroba se neplánuje.

Technická řešení, která jeho vývoj přinesl, však Honda využívá na dalších projektech, jako je motocykl s automatickým vyvažováním, robotické kolečkové křeslo, autonomní ATV a řadě dalších. Tým, který robota vyvinul, tvoří základ nového oddělení Honda R&D Center X, které bude pracovat na robotických a autonomních systémech. Kdoví, třeba za pár let vytvoří komerčního Asima II…

První robot od Hondy vznikl už v roce 1986 a jednalo se o monstrum jako ze sci-fi filmů, Asimo s přátelským výrazem a velikostí se objevil v roce 2000 a inženýři se mu věnovali dalších 18 let, kdy se dostali na váhu 49 kg a rychlost vzpřímené chůze až 9 km/h.

 

5 komentářů: „Honda ASIMO se loučí. Vývoj robota skončil

  • Zvláštní že to ukončí bez jakékoliv oficiálně oznámené transformace oddělení… prostě končí a možná se naváže…

    • Tým přechází do nově zformovaného Honda R&D Center X, zaměřeného na robotiku a autonomní systémy. 😉

  • Ja se uz lekl, ze v dobe kdy se robotika zacina masove rozsirovat, ze to Honda ukoncuje uplne.

  • no jako za ty leta toho uprimne tolik zas neumel. Nevim, jak moc penez a priority meli pani inzenyri, ale takovy Boston Dynamics udelali za par let o dost vic prace.

Komentáře nejsou povoleny.