Novinky

Toyota Supra: potvrzen čtyřválcový motor

Toyota nejen že v Goodwoodu ukázala produkční verzi sportovního kupé Supra (A90), zahalenou v maskovací fólii, ale objevilo se o pár dalších novinek – oficiálních i neoficiálních, jak už to v takových případech bývá. Za jistou věc tedy nyní už můžeme považovat skutečnost, že kromě přeplňovaného řadového šestiválce BMW s výkonem kolem 340 koní bude k dispozici také čtyřválcový německý dvoulitr s turbem, disponující výkonem zhruba 265 koní. Informace pochází z interních dokumentů firmy ZF, která pro auto bude dodávat osmistupňový automat. Manuální převodovka bude patrně v nabídce základní motorizace také, ale zatím nebyl nikým potvrzen.

Toyota chce supru cílit jako výrazně sportovně orientovaný model, proto je zajímavý ještě další dílek skládačky. Šéfinženýr vývoje Tetsuya Tada v rozhovoru pro americký Road & Track informoval, že „by čtyřválcová verze mohla mít mnohem lepší rozložení hmotnosti, než šestiválec“. To znamená, že dvoulitr bude mít zřejmě 50:50, zatímco šestiválec nikoli, takže není vyloučeno, že se supra se čtyřválcem bude na silnici chovat o něco lépe, než top varianta s I6.

 

4 komentáře: „Toyota Supra: potvrzen čtyřválcový motor

  • Hmm, takže Supra 28i a Supra 35i (nebo 40i?). Jsem zvědav, co to znamená, že „se bude chovat líp“. Ne, že by Z4 těch 265 koní nestačilo, ale nějak nevím, co na tom pak bude „Supra“. Velikostí to stejně bude spíš Celica (bráno v dnešní době). Mě by dávalo větší smysl posílit GT86 než dělat slabší Supru. Ale je jasné, že s ohledem na vývoj obou aut dává 28i větší smysl.

    • Bude to méně nedotáčivé 😀
      Posílit 86 na úkor supry? To asi ne, 86 je malinké auto, do toho se Amík nenaskládá. 😉 Dost na tom, že bude mít problém i s tou celicou 🙂

  • japonsky auto s nemeckym motorem od VW, to je strasnyyyy… Kdyby mi tohle nekdo rek pred treba 5ti lety nebo 10ti, tak se mu vysmeju.

    • Ne od VW, ale BMW. 😉 Ovšem ne, že by na tom nějak extra záleželo 🙁

Komentáře nejsou povoleny.