Novinky

Nissan Navara Dark Sky Concept: E.T. volat domů

Automobilka Nissan je mezi japonskými značkami v poslední době jasným favoritem, co do počtu představených konceptů. Nejnověji na veletrhu užitkáčů Hannover Motor Show představila studii Navara Dark Sky. Britské designérské centrum Nissanu pick-up vybavilo modifikovanými nárazníky, designovou zahrádkou se světelnou rampou a rámem nad ložným prostorem, koly s cool designem, speciální grafikou karoserie, červenými LED pozičními světly (o nich později) a koženým interiérem, ladícím se zevnějškem vozu.

A také tažným zařízením, na jehož konci je umístěn přívěs s velmi speciálním vybavením – teleskopem PlaneWave pro sledování hvězdné oblohy s průměrem hlavního zrcadla 40 cm. Pokud si pod tím neumíte, stejně jako já, nic představit, pak vězte, že s ním lze podrobně pozorovat prstence Saturnu. Takže asi docela slušná mašinka. Navara Dark Sky je tedy mobilní hvězdárnou, schopnou dostat se na místa s minimálním světelným smogem pro nerušené sledování noční oblohy.

To také vysvětluje ta červená světla všude kolem – jsou tu proto, aby se bylo možné bezpečně pohybovat kolem auta i přívěsu a přitom nerušit práci astronomů. Teleskop mimochodem krmí elektřina z akumulátorů modelu Leaf, Nissan tedy využil svou techniku skutečně důkladně. Přívěs s teleskopem nese loga evropské vesmírné agentury ESA a Nissan po skončení výstavy teleskop této organizaci věnuje. vypadá to však, že bohužel bez auta a traileru, což je škoda. Byla by to pro Nissan super reklama, kdyby se tato navara pohybovala po silnicích.