Novinky

Toyota chce zpátky modely Celica a MR2!

Uvedení sportovního kupé Supra na trh už se pomalu blíží a už se objevují informace o dalších sportovních modelech. Tedy ony už se objevují delší dobu, ale nyní informace pochází od poměrně vysoko postaveného manažera Toyoty! Americký magazín Road & Track vyzpovídal asistenta šéfinženýra supry Masayuki Kaie, jenž prohlásil: „chceme zpátky celicu a chceme zpátky MR2!“

Co se sportovních aut týče, prioritu měla supra, protože míří do kategorie, o kterou je mezi zákazníky největší zájem. „Nyní je supra téměř zde a je možné, že bude uvedena nová celica nebo MR2“. Jak už to bývá, zatím to není definitivní ale každopádně by další sportovní vůz měl být na cestě. Oba dva nejspíš nikoli, je tedy otázkou, který vůz dostane přednost.

Pokud by to byla celica, jednalo by se s největší pravděpodobností o vůz s pohonem všech kol, v případě MR2 by samozřejmě byla zachována koncepce s motorem uprostřed a pohonem zadních kol. Největším problémem těchto vozů podle Kaie je, že využívají příliš mnoho dílů, odlišných od mainstreamových modelů a navíc se vyrábí v menších sériích. Ideální by tedy bylo opět spojení s jinou automobilkou, jako v případě supry, která by podle něj bez spolupráce s BMW nejspíš vůbec nevznikla.

Kai zmínil jako možného partnera pro takový model Mazdu, avšak využití techniky MX-5 pro novou celicu úplně neladí s představou vozu s pohonem všech kol. Je však klidně možné, že Toyota naváže spoluráci s někým úplně jiným.