Novinky

Honda a Toyota zredukují nabídku sedanů, Nissan čeká obrat

Sedany v současnosti neprožívají dobré období, v Evropě a Japonsku jejich popularita už řadu let rychle klesá a tento trend už s určitým zpožděním zaznamenává i USA, tradičně nejsilnější trh pro tento typ vozů. Automobilky na něj reagují různě, Ford se třeba rozhodl nelámat si hlavu s tím jak to zvrátit a oznámil ukončení výroby všech modelů se stupňovitou zádí, nejinak je na tom Mitsubishi, Lexus zařízne de facto polovinu své nabídky sedanů a není vyloučeno že tento radikální krok budou následovat i další značky.

Jsou ovšem i takové, které bojují a sedanů se nechtějí vzdát. Honda a Toyota rozhodně nemají v plánu ukončit výrobu aut, jako je Civic, Accord, Camry nebo Corolla, ale i tady se bude redukovat. Obě značky už oznámily, že „přehodnotí“ nabídku.

Naštěstí to neznamená nic horšího, než vyřazení některých výbavových verzí sedanů z nabídky. Toyota již tento krok avizovala, ale nic konkrétního zatím v tomto ohledu není známo.

Honda už se rozhodla zredukovat nabídku accordu,  u vozů modelového roku 2019, které jdou do prodeje v listopadu. Končí nejluxsnější verze Touring s motorem 1.5 Turbo a z nabídky vypadává také výbava EX-L Navi, tedy druhá nejvyšší varianta a v tomto případě plošně u všech motorizací. Na druhou stranu trošku překvapivě Honda rozšiřuje nabídku Civicu Sedan o verzi Sport s atmosférickým dvoulitrem, tak nevím… 😉

Trošku jiná situace je u Nissanu. Ten uvádí do prodeje novou generaci typu Altima a hodně věří jejímu atraktivnímu, sportovnímu designu. Ten je bez pochyby jedním z nejatraktivnějších v současné mainstreamové střední třídě a Nissan věří, že se mu povede nalákat mladé zákazníky. Marketingoví specialisté značky věří, podpořeni nezávislými studiemi, že nová „generace Z“, tedy lidé, narození v období od poloviny 90. let do poloviny první dekády tohoto století, preferují sedany. Nechtějí totiž prostě jezdit v SUV jako jejich rodiče. Tak uvidíme, jak se budou věci vyvíjet, doufejme, že mají pravdu. 😉

 

 

2 komentáře: „Honda a Toyota zredukují nabídku sedanů, Nissan čeká obrat

  • Je to jasný trend. Lidé raději sedí výše a chtějí praktické auto. Když jedu s CRV, taky si říkám, že je to lepší a pocitově bezpečnější. Má to hold svoje výhody i nevýhody.

    • Máš pravdu že je to jen pocitově bezpečnější a pocit je na prd.

Komentáře nejsou povoleny.