Novinky

Lexus ES: první auto bez zpětných zrcátek

Pokud někdo přinese do autoprůmyslu nějakou zásadnější inovaci, jsou to nejčastěji (německé) luxusní značky. Nejinak je tomu i v případě nejčerstvější novinky, s níž však nepřichází nikdo z Velké trojky, ale Lexus. Už nyní je totiž jisté, že bude první automobilkou na světě, která nahradí u svého vozu vnější zpětná zrcátka kamerami!

Auta bez zpětných zrcátek už vídáme na různých konceptech roky, zatím však do sériové výroby nedoputovaly. První vůz, který s touto technikou vyjede do ulic (japonských), bude Lexus ES s technickým řešením Digital Outer Mirrors. Pokud jste se těšili, že s příchodem kamer zmizí celá dosavadní konstrukce zrcátek, budete asi zklamaní – z držáku zrcátka se stává držák kamery, jediný rozdíl je v rozměru této sady.

Zcela jistě tedy dojde ke zlepšení aerodynamiky a snížení hlučnosti, ale „tykadel“ se zjevně nezbavíme ani v budoucnu. V případě mnohými koncepty prezentovaných malých výstupků pro kameru, umístěných v rohu rámu předních dveří by zřejmě nedošlo k pokrytí potřebného prostoru za vozem a obraz z kamer v zadní části auta by možná byl pro řidiče matoucí. Ale vůbec to nevadí, vypadá to opravdu dobře, jak se můžete přesvědčit na poslednm snímku ve fotogalerii. 😉

Každopádně řešení Lexusu je takové, přičemž obraz z kamer jde na dva poměrně velké displeje, umistěné tam, kde by za běžných okolností byla klasická zpětná zrcátka. Kromě většího obrazu toto řešení přináší i lepší viditelnost za špatných povětrnostních podmínek. Kamery budou momentálně nabízeny už v průběhu října tohoto roku pouze v Japonsku, v ostatních částech světa je nejprve nutné jim přizpůsobit legislativu.