Novinky

Infiniti Q60 Project Black S: v Paříži jako funkční prototyp

Luxusní značka Nissanu na pařížském autosalonu opět ukázala sportovní sedan Q60 Project Black S. Tentokrát jde sice opět jen o koncept, ale na rozdíl od toho z loňského roku se jedná o plně funkční prototyp s hybridním pohonem. Infiniti Project Black S vyvolává poměrně dost emocí, je totiž tím autem, kvůli kterému byl ukončen vývoj slibně vypadajícího hardcore sedanu Q60 Eau Rouge, takže by měl být schopen se před komunitou milovníků sportovních aut dobře obhájit a odprezentovat.

Nástrojem k tomu je pro Infiniti tvrzení, že Black S využívá hybridní pohon, při jehož vývoji bylo použito know-how týmu Renault Sport Formula One. Inženýři Renaultu měli přizpůsobit svůj závodní hybridní systém z F1 tak, aby se dal použít v autě se silniční specifikací, kterým byl původně model Q60 Red Sport 400 s výkonem motoru V6 3.0 twin turbo 405 koní a točivým momentem 475 Nm. Po implementaci 4,4 kWh Li-Ion akumulátoru a tří elektrických generátorů, které zajišťují v závislosti na aktuálním jízdním režimu buď dobíjení baterií nebo roztáčení elektrických turbodmychadel a elektromotoru se tato verze Q60 trasformovala v matné, černo-žluté Black S.

Elektrický motor dává sám o sobě výkon působivých 163 koní a pomáhá tak dostat celkový výkon soustrojí na konečných 571 koní a Infiniti naznačuje, že by Q60 Black S měl zvládnou zrychlení z klidu na 100 km/h pod 4 sekundy. O zpomalení se starají karbon-keramické brzdy s kotouči o průměru 380 mm vpředu a 360 mm vzadu, auto má také speciálně odladěný podvozek, nastavitelné ABS a kontrolu trakce, plus samozřejmě možnost volby různých provozních režimů celého systému. Nelze přehlédnout ani specifický bodykit, navržený zejména s důrazem na co největší přítlak a chlazení hybridního systému.

Přestože hybridní systém váží 200 kg, pohotovostní hmotnost auta narostla díky důkladné odtučňovací dietě zbytku vozu pouze o 24 kg (oproti Red Sport 400) na konečných 1775 kg, přičemž má auto níže umístěné těžiště i lepší jízdní charakteristiku. Infiniti slibuje, že bude vůz dále zdokonalovat a je šance, že se v budoucnu dostane do sériové výroby coby sportovní topmodel značky. Konkrétnější však zástupci automobilky zatím bohužel nejsou.