Novinky

Suzuki nestíhá vyrábět nové Jimny!

Už četné špionážní snímky naznačovaly, že nová generace modelu Suzuki Jimny bude pěkné auto a oficiální představení to jen potvrdilo. Autíčko, které sice designově vychází z první generace ze sedmdesátých let, ale současným zákazníkům evokuje „mini Mercedes G“, si média i veřejnost okamžitě zamilovaly a dokonce se objevily názory, že by se s ním Suzuki mělo vrátit do USA. Nyní se navíc ukazuje, že to nebylo jen prvotní poblouznění.

Zákazníci v Japonsku si u dealerů Suzuki podávají dveře a zájem o jimny je tak veliký, že byly ostatní světové trhy s pravostranným řízením odsunuty na vedlejší kolej. V Británii má Suzuki objednávky na 4500 aut, jenže letos nedostane více, než 1100 aut. A příští rok jich nebude více, než 2000, dá se tedy říci, že je Jimny vyprodané téměř na dva roky dopředu. Jaká bude situace na trzích s levostranným řízením, zatím není známo, ale vzhledem k tomu, že výroba vozu probíhá pouze (pokud se nemýlím) v hirošimské továrně značky, bude zřejmě nějakým způsobem ovlivněn i vývoz do zbytku světa.

V Japonsku je jimny klasifikovaný jako kei, což znamená, že k jeho pohonu slouží 64koňový motor 0,66 l s točivým momentem 96 Nm, zkombinovaný buď s pětistupňovým manuálem nebo čtyřstupňovým automatem a pohonem předních nebo všech čtyř kol. Do ostatních částí světa míří s atmosférickou patnáctistovkou o výkonu 102 k a točivém momentu 129 Nm, při zachování obou variant převodovky.