Novinky

Honda S800 Racing: vzácný exemplář na prodej

Musí to být příjemný pocit, být majitelem auta, kterého se vyrobilo jen pár kusů. A to doslova. Tohle je Honda S800 Racing, vyvinutá Hondou France a vyrobená v pouhých dvou exemplářích v roce 1967. Sportovní vozy S800 samozřejmě závodily i jinde, ale jejich vznik zjevně nebyl plně v režii automobilky, byť většina dílů pochází od závodní divize Honda RSC (Racing Service Center, dnes HRC). A těch francouzských se prostě vyrobily pouhé dva kusy – et fait.

Od běžného S800 se S800 Racing liší především motorem. Atmosférická osmistovka DOHC s červeným polem od 9500/min měla výkon navýšený o cca 20 koní na „více než 90“. 😉 Na zadní nápravě byl namontován diferenciál se zvýšenou svorností, kola vyrobena z hořčíkové slitiny a za sedadly jsou namontovány ochranné oblouky a bezpečnostní pásy. Výchozím modelem byl roadster, součástí transformace v závodní vůz je tedy také hardtop.

Auto se dochovalo v původním (a je třeba říci, že vynikajícím) stavu, pouze závodní palivová nádrž byla vyměněna zpět za tu z produkčního S800. Vůz se dražil o uplynulém víkendu v aukční síní Artcurial, která očekávala, že se S800 Racing prodá za 75-95 tisíc dolarů. Dražba už proběhla, ale výsledek zatím na webu není. Ale o to zase tak moc nejde, i tak se můžeme pokochat pěknými fotografiemi. 😉 Mimochodem – všimněte si kulisy pětistupňového manuálu, z toho bych byl na prášky. 😀

Jeden myslel na “Honda S800 Racing: vzácný exemplář na prodej

  • Pěkný muzejní kousek?? Ta šajtrpáka mě taky dostala ?

Komentáře nejsou povoleny.