Novinky

Toyota Yaris: skončí na americkém trhu? A odnese škrty další Lexus?

Zatímco v Evropě (ale třeba i v Japonsku) je model Yaris jedním z nejdůležitějších vozů Toyoty, v USA je to přesně naopak. Zákazníci tam malým autům tále ještě na chuť nepřišli a yarisu i v rámci této hubené třídy patří dlohodobě spíše spodní příčky žebříčku. Nepomohl ani Yaris Sedan, převzatý od Mazdy a tak to vypadá, že by mohl být jedním z těch aut, bez kterých se Toyota v Americe obejde.

Toyota si tedy klade otázku „jak moc je tento segment v Americe důležitý“. Je tedy dost pravděpodobné, že zájemci o cenově nejdostupnější sedan a hatch budou muset v Americe sáhnout po obou karosářských verzích corolly (sedan bude představen co nevidět), obavy prý není třeba mít ani o typ Camry.

Na druhou stranu to vypadá, že Toyotě hodně leží v žaludku prodejní situace modelů kupé, 86 i RC jdou prodejně dramaticky dolů a vzhledem k existenci luxusního kupé LC coby imagemakera a potvrzené (i když jisté není nikdy nic…) nové generaci hachiroku, by se klidně mohlo stát, že kupé RC bez náhrady skončí – a to samozřejmě celosvětově…