Novinky

Šéfdesignér Mazdy odešel k Číňanům

Můžete být příznivci experimentátorů od Hondy, elegance Toyoty nebo konzervativizmu Subaru, na jednom se ale asi všichni shodnou – japonskou značkou s nejvyzrálejším designem je v současnosti nade vší pochybnost Mazda. Můžete k ní mít určité dílčí výhrady, ale už několik let jsou její vozy neomylně identifikovatelné a zařaditelné jeden ke druhému, přičemž nastolený směr dává smysl a postupně se vyvíjí, aniž by za sebou pálil mosty.

A je to i díky tomu, že Mazda dokázala předat klíčové pozice v oblasti designu zkušeným západním stylistům. Na design sice už pár let dohlíží Japonec Yasutake Tsuchida, ale vedení designcenter v Evropě a Americe je v režii „domácích“.

Kevin Rice, dosavadní boss evropského designcentra Mazdy, pracoval pro Opel, Italdesign a u BMW navrhl vzhled současných řad 1, 2, 3 a 4. Pak odešel k Mazdě a u japonské automobilky se podílel mimo jiné na návrhu vzhledu modelů MX-5 a CX-3 a zejména konceptů RX Vision, Vision Coupe a Kai. Dá se tedy říci, že de facto může za to, jak budou vypadat Mazdy v následujících minimálně pěti letech, novou trojkou počínaje.

Mazda však o tohoto schopného návrháře letos přišla, Rice se nechal zlákat nabídkou čínské automobilky Chery, jednoho z největších tamních výrobců a v současnosti nejvýznamnějšího čínského exportéra. Kevin tam samozřejmě nastoupil jako šéfdesignér, jak jinak. Chery to oznámilo před pár dny, britský návrhář na této pozici působí již více než měsíc.