Novinky

Mazda: informace o prvním elektromobilu

Mazda zatím nejúporněji ze všech velkých automobilek odolává novým trendům v automobilové technice, ale stejně jako v případě marného odporu vůči přeplňování je všem jasné, že je to jen otázka času. A ten už pomalu dozrál i pro bateriový elektromobil.

Podle Autocaru bude první elektrické auto Mazdy půjde do prodeje v roce 2020 a mělo by jít o auto se specifickou karoserií, unikátní pro tento model. A jak moc futuristické bude? Nejspíš vůbec. Designový šéf hirošimské značky Ikuo Maeda nechce, aby „vypadalo digitálně“, ale aby zapadalo mezi ostatní vozy značky. S tím souhlasí i šéf designu pro Evropu Jo Stenuit, podle něhož názoru by elektrická mazda neměla „vypadat jako lednička, jak to dělají někteří jiní výrobci aut“.

Asi vás překvapí, že nepůjde o výsledek již dříve avizované spolupráce s Toyotou na Densem, tohle auto bude čistokrevná mazda. Automobilka na projektu pracovala ještě před podpisem smlouvy s Toyotou a chce ho dotáhnout do konce. Vypadá to také, že právě tento BEV bude existovat i ve verzi s benzinovým range extenderem v podobě wankelu. a obě značky jej dále použijí i u společného projektu.