Novinky

Nissan Leaf: verze s dlouhým dojezdem pozdržena kvůli Ghosnovi

Deník The Wall Street Journal přinesl informaci, že Nissan podle původních plánů měl na autosalonu v Los Angeles představil elektomobil Leaf s delším dojezdem. Podle zákulisních informací má vůz s označením Leaf E-Plus na jedno nabití ujet až 360 km oproti dosavadním (papírovým) 243 km a to díky použití 60kWh akumulátorů namísto současným 40kWh. Předpokládalo se, že by prodloužení dojezdu o necelých 120 km mělo stát zhruba 110-120 tisíc korun. Jenže vylepšený leaf nikde a příznivci značky se museli spokojit pouze s faceliftem modelů Murano a maxima.

Mělo jít o premiéru ve velkém stylu, kromě přítomnosti leafu v expozici mu měla dělat na VIP párty Japanese American National Museum společnost nová ambasadorka značky Margot Robbie. Důvodem, proč Nissan podle WSJ na poslední chvíli celou slávu zrušil, bylo uvěznění prezidenta automobilky Carlose Ghosna pro daňové podvody. Tato událost vrhala na Nissan špatné světlo a důležitá premiéra by byla rozmělněna medializací Ghosnovy kauzy, proto byl debut leafu odložen.

Otázkou je, na kdy. Lednový autosalon v Detroitu už je nepochybně připraven, ať už jde o uspořádání expozice nebo tiskové informace a další model by se nejspíš nevešel. Premiéra by tak mohla spadnout do klína Ženevě a nebo, pokud by Nissan chtěl prezentovat auto poprvé v USA, výstavám v New Yorku a Chicagu. Ty sice nemají takový zvuk jako L.A. Auto Show a v lokalitách je také méně potenciálních zákazníků, ale o pozornost médií by leaf ochuzen nebyl.