Novinky

Honda konečně pustila na trh elektroskútr PCX

Z Hondy lezou elektrické dopravní prostředky doslova jak z chlupaté deky. Zatímco bezejmenní čínští výrobci už roky prodávají všemožná elektrická přibližovadla dokonce i prostřednictvím hypermarketů a evropské značky již také tyto motocykly řadu let prodávají, Honda měla doposud pouze všelijaké koncepty.

Ale ledy se konečně pohnuly, i když jen o kousek. Honda od počátku prosince nabízí elektrický skútr PCX Electric, ale jak se dalo čekat, tak nějak napůl… Zaprvé je k mání pouze v Japonsku a zadruhé výhradně na operativní leasing, což znamená, že po skončení pronájmu Honda stáhne všechny exempláře z trhu a nebudou tedy k dispozici žádné ojeté stroje. navíc, pokud to google překladač chápe správně, budou určeny pro půjčovny a vládní úřady v Tokiu.

Dech nevyrazí ani jízdní dosah 41 km (měřeno při ustálené rychlosti 60 km/h a to pouze s řidičem), jenž postačí opravdu pouze na ježdění kolem komína, nabití pak trvá podle typu použité nabíječky 4-6 hodin. Asi nejzajímavější na skútru je použití přenosných akumulátorů, což znamená,  že není na sídlišti nutné tahat z oken prodlužovačky :-D, ale oba battery packy lze vzít s sebou do bytu a tam je dobít.  Elektromotor má výkon 5,7 koní při 5500/min a točivý moment 180 Nm při 500 otáčkách, kapacita Li-Ion akumulátorů činí 2×20,8 Ah.

Design skútru vychází z klasického PCX, ale byly u něj provedeny drobné změny vzhledu pro snazší identifikaci, co se techniky týče, PCX Electric má delší rozvor, ale i trochu jiné naladění podvozku s ohledem na změnu umístění těžiště a nulové vibrace pohonné jednotky.