Novinky

Japan Car of the Year 2018: kdo má nejlepší auto v JPN?

Nejvýznamnější automobilová anketa v Japonsku JCOTY  zná pro letošní rok svého vítěze. A stalo se něco neuvěřitelného – teprve podruhé v historii ankety, pořádané od roku 1981 nevyhrálo japonské auto! :-O 

Po VW Golf v roce 2014 se letošním vítězem stalo …Volvo XC40. Do nejlepší desítky se dostala čtyři auta ze zámoří, kromě volva ještě BMW X2, Alfa Romeo Stelvio a VW Polo, přičemž posledně jmenovaný vůz skončil v celkovém pořadí třetí. Japonské značky tedy letos dostaly v domácí anketě od vlastních motoristických novinářů docela na frak.

Ale i tak předpokládám, že vás zajímá, které japonské vozy se dostaly do finálové desítky. Je to Toyota Corolla Sport, Toyota Crown, Honda Clarity PHEV, Mazda CX-8,  Mitsubishi Eclipse Cross a Subaru Forester. A takto dopadlo konečné pořadí:

PořadíModelPočet bodů
1.Volvo XC40363
2.Toyota Corolla314
3.VW Polo197
4.Toyota Crown170
5.Mitsubishi Eclipse Cross156
6.Mazda CX-8111
7.Alfa Romeo Stelvio106
8.BMW X247
9.Honda Clarity PHEV36
10.

Proč není v první bodované desítce Subaru Forester, bohužel nevím, předpokládám, že skončil poslední bez udělených bodů, ale je to jen teorie. Každopádně jak vidíte, favorité na letošní titul byli de facto pouze dva, ostatní adepti za nimi skončili s výrazným odstupem.

Když pomineme slušné druhé místo corolly, JPN výrobci nemají letos moc důvodů k oslavě, ale trošku se zahojily alespoň při udílení doplňkových ocenění. Honda si odnáší Cenu za inovaci pro Clarity PHEV (za koncepci luxusního vozu s moderní technikou a dojezdem na elektřinu více než 100 km) a zvláštní cenu výkonného výboru v oblasti minivozů pro N-VAN (za konstrukci karoserie bez B sloupku na straně spolujezdce).

Lexus LC se stal vítězem emocionální kategorie a Toyotě ještě patří ocenění za prodej více než 10 milionů hybridních vozidel. 

2 komentáře: „Japan Car of the Year 2018: kdo má nejlepší auto v JPN?

  • Tak to je dobře zdvižený prostředníček domácím automobilkám a já jsem za to rád, alespoň je to vyjevuje vyhecuje je zlepšení. Hlavně na Hondu by ten rudý hadr v podobě Coroly mohl zafungovat…

    • Je to hodně překvapivý výsledek. Hlavně proto, že to nevyhrála Corolla. Ostatní adepti z první desítky by asi stejně šanci neměli.
      Pokud jde o Hondu, ta vyhrála naposledy v roce 2011 s CR-Z, takže motivace by měla mít víc, než dost. 😉

Komentáře nejsou povoleny.