Novinky

Honda Autonomous Work Vehicle: čtyřkolka s „vlastní hlavou“

Honda nepatří ke značkám, které by nějak extra pospíchaly s prezentací automobilů s bezpilotním řízením a ani se nepustila do vlastního vývoje. Místo toho spolupracuje s firmou Waymo a nedávno se zavázala investovat do společnosti GM Cruise. Ale i přes tohle všechno má i své vlastní aktivity v této oblasti.

Ty ukáže v lednu na CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas v podobě prototypu autonomní čtyřkolky Autonomous Work Vehicle, což je evoluce loňského projektu čtyřkolky 3E-D18. Vozidlo s šasi modelu ATV má být pomocníkem lidí jak v životu nebezpečných oblastech a situacích, tak při běžných, rutinních činnostech. 

Honda Autonomous Work Vehicle je elektročtyřkolka s pohonem všech kol a kolejnicovým upevňovacím systémem, umožňujícím přepravu opravdu široké škály nákladu. Stroj může fungovat v režimech „Follow Me“, „Pattern“ a „A to B“, což znamená, že buď následuje danou osobu nebo se pohybuje ve vytyčené oblasti, popřípadě se umí dostat z jednoho místa do druhého. Vše samozřejmě bez nutnosti lidského dohledu.

Projekt není v nějaké fázi „zvažování“ vozidlo má za sebou už intenzivní testování ve službách hasičů v Coloradu, zemědělské vývojové společnosti v Kalifornii a v areálu solární megaelektrárny v Severní Karolíně.