Novinky

Suzuki Hayabusa: motocyklová ikona končí kvůli emisím

Jsem si naprosto jistý, že kdybych vás nechal vyjmenovat deset libovolných motorek, které vám jako první přijdou na mysl, bude mezi nimi i Suzuki GSX1300R Hayabusa. Kdoví, možná by stačilo jich vyjmenovat pět. 😉 Busa je coby jeden z nejrychlejších supersportů skutečnou motocyklovou ikonou a to napříč kontinenty, nejen v rámci Japonska.

Jenže GSX1300R Hayabusa už je minulostí, její výroba skončila se závěrem loňského roku – po téměř 20 letech výroby dvou generací tohoto modelu. Motor už nesplňuje normy Euro 4 a motorka tím pádem končí. Bez náhrady, ale Suzuki stále drží práva na používání tohoto označení, takže je šance, že se někdy v budoucnu vrátí.

Jednalo se o skutečné monstrum a to jak po stránce designu, tak techniky. Třináctistovka o výkonu 198 koní při 9500/min a s točivým momentem 155 Nm v 7200 otáčkách katapultovala motorku během chvíle na maximálku 312 km/h, později jen na 299 km/h, stovku zvládala komfortně pod 3 sekundy. Svého času nejrychlejší motorka planety sesadila při svém uvedení v roce 1999 z pomyslného trůnu Hondu CBR 1100 XX Super Blackbird.