Novinky

Subaru zastavilo výrobu aut v Japonsku

Subaru má menší problém. Včera oficiálně oznámilo, že již od 16. ledna kompletně stojí výroba ve dvou klíčových japonských výrobních závodech v provincii Gunma severně od Tokia, které pokrývají většinu celosvětové produkce značky – plných 60 % všech vyráběných automobilů. Důvodem je zjištěná závada na posilovači řízení u modelů XV/Crosstrek a Forester, která může způsobit úplný výpadek jeho funkce. Dodavatelem vadných komponentů je firma Hitachi.

Problém by se mohl týkat až 10 tisíc exemplářů těchto aut, vyrobených v období od konce prosince do 16. ledna, konečné číslo však může být menší. Aby další vadné vozy nevznikaly, došlo k uzavření výrobní linky, což se však dotklo i produkce modelů Legacy, Outback, Revor, WRX, BRZ a Toyota GT 86, které sjíždí ze stejných linek. Subaru věří, že se produkce opět rozeběhne v pondělí 28. ledna.

Zatím nebylo oznámeno, jaké škody automobilce zhruba dvanáctidenním zastavením výroby vzniknou, lze také očekávat, že událost povede ke svolávací akci, pokud některá z postižených aut už stihla doputovat k majitelům. K této situaci však mohlo dojít zřejmě jen v případě japonských zákazníků.