Novinky

Honda slaví 15 let čtyřkolky SH-AWD

Honda proslula zejména svými vyspělými pohonnými jednotkami, ale připsala si také několik zajímavých inovací v oblasti podvozků – a tím nemyslím jen masové nasazení „double wishbone“ zavěšení koncem 80 let. Pamětníci vzpomenou také na předokolkový torque vectoring ATTS nebo aktivní řízení zadních kol 4WS. A v roce 2004 byl představen systém pohonu všech kol s torque vectoringem pro zadní nápravu Super Handling All Wheel Drive (SH-AWD).

Honda sice tvrdí, že jde o první elektronicky ovládaný pohon tohoto typu na světě, ale u Mitsubishi by nejspíš nesouhlasili. 😉 Každopádně se jednalo své době o technicky nejsofistikovanější čtyřkolku na trhu. Ostatně i dnes, po de facto pěti generacích, se jedná o jednu z nejlepších čtyřkolek na trhu. Evropa si ji bohužel moc neužila, systém tu byl k dispozici pouze v modelu Legend a to jen díky tomu, že se jednalo de facto o Acuru RL.

Honda totiž tuto technickou lahůdku vyhradila exkluzivně pro svou luxusní značku, zatímco běžné Hondy se musely spokojit se systémy VTM-4 a RT-4WD/RT-AWD. Dnes má SH-AWD v nabídce pět ze šesti Acurou nabízených modelů a Acura očekává, že letos dosáhne milníku jednoho milionu prodaných aut s SH-AWD, ke konci ledna letošního roku totiž činí skóre více než 925.000 vozů.

Mimo klasické, mechanické SH-AWD s kardanem existuje tento systém v současnosti i v elektrické verzi, kde torque vectoring zajišťují u hybridních modelů na sobě nezávislé elektromotory pro zadní (Acura RLX), respektive přední (Acura NSX) nápravu. V tomto ohledu má Honda nezpochybnitelné světové prvenství. V současnosti Honda nabízí pro své největší modely Ridgeline, Pilot a Passport očesanou verzi SH-AWD – i tato auta mají torque vectoring, ale v kombinaci s připojitelným systémem pohonu všech kol i-VTM4.

2 komentáře: „Honda slaví 15 let čtyřkolky SH-AWD

  • Tyyjoo to je let co už je SH-AWD na světě…
    Docela by mě zajímaly statistiky poruchovosti a servisní náklady… se 14ti letou historií už musí být plno zkušeností

    • Letí to. 🙂 Každopádně jsem na žádné problémy, týkající se SH-AWD nenarazil. Jen byl zpočátku nějaký problém s čidlem ABS/VSA.

Komentáře nejsou povoleny.