Novinky

Honda NSX: legenda se zrodila před 30 lety!

O tomto víkendu startuje autosalon v Chicagu a Mazda není jediná japonská značka, která má k této automobilové výstavě zvláštní vztah. V roce 1989 tu Honda, tedy přesněji řečeno Acura, představila koncept supersportovního kupé s motorem uprostřed NS-X, z něhož o dva roky později vznikl produkční model NSX.

O NSX byly napsány spousty knih a článků (doporučuji třeba ten na hondaclub.cz), nemá teda asi cenu vše donekonečna opakovat, sama Honda však přidává pár perliček z doby, než v roce 1991 auto poprvé vyjelo na silnice.

Asi nejzajímavější na procesu zrození NSX byl okamžik, kdy tehdejší prezident Hondy Tadashi Kume spontánně a neplánovaně rozhodl při premiéře v Chicagu nastartovat motor prototypu, což byl dost neobvyklý krok, jenž vyvolal velkou odezvu médií. To se ještě jednalo o V6 3.0 s rozvodem SOHC z modelu Legend.

Ten však byl následně nahrazen úplně novým V6 stejného objemu, avšak s rozvodem DOHC. Důvodem bylo přání prezidenta, aby auto disponovalo také technikou VTEC, vyvinutou původně pouze pro čtyřválcové hondy. To zvýšilo prostorové nároky na velikost motorového prostoru a způsobilo zvětšení rozvoru kol o předního a zadního převisu.

Nyní se můžete pokochat oficiálním videem a fotogalerií s původním a novým supersportem, vzniklými na oslavu třicátin NSX.

3 komentáře: „Honda NSX: legenda se zrodila před 30 lety!

  • Krásná jsou obě N-SX. Doba už se však podepsala a nová NSX je prostě sexy 🙂 Chtěl bych je stejně obě:-)

    • S tím nelze, než souhlasit. 😉

    • taky muj sen… kdyz vyhraju nekdy sportku, tak budu mit obe 🙂
      jen nevim jakou barvu… starou asi cervenou, novou uplne nevim.

Komentáře nejsou povoleny.