Novinky

Nissan Note skončí bez náhrady

Nissan Note vždycky patřil k mým oblíbeným modelům. Stejně jako Honda Jazz představoval důmyslnou kombinaci malého MPV a klasického subkompaktu – byl prostornější, než běžné hatchbacky a zároveň ne tak vysoký a neohrabaný jako MPV. Jenže MPV už pár let nejsou v módě. Honda se snaží Jazz postupně transformovat v klasický hatch a Nissan …se rozhodl tento model zřejmě úplně pohřbít.

Note už zmizel z nabídky v Evropě (ono není divu – po šesti letech prodeje) a nyní se chystá to zabalit i v Americe. Web CarsDirect informuje, že v dubnu má skončit výroba modelu Note/Versa pro Ameriku a není žádná zmínka o nástupci. Nissan se nechal u několikrát slyšet, že věří, že klientela klasických modelů přejde bez problémů na některý z crossoverů (viz případ pulsaru). Sedan Versa však prozatím i nadále v prodeji zůstane.

Otázkou však zůstává budoucnost Nissanu Note na domácím trhu. Přestože má auto své roky, vloni bylo v Japonsku neprodávanějším plnohodnotným automobilem a dost pochybuji, že by výrobce poslal do důchodu svůj nejúspěšnější domácí produkt. Lze tedy očekávat, že výroba v Japonsku bude nějakou dobu pokračovat i nadále. Je ovšem otázkou, zda zájem Japonců zajistí pokračování modelu. Přece jen vývoj a výroba vyjde na dost peněz a prodej pouze v Japonsku ho nemusí zaplatit. Navíc není vůbec jisté, že se nová generace bude prodávat stejně dobře. Ale ať už to dopadne jakkoli, ve zbytku světa už se chytrý crossover MPV a hatchbacku neukáže. 🙁