Novinky

Renault, Nissan a Mitsubishi oznámily „nový start“ aliance

Asi nikdo nepochybuje o tom, že Nissan (a nyní také Mitsubishi, které Nissanu patří) hrál v alianci s Renaultem druhé housle. Na jednu stranu je to pochopitelné – před lety byl blízko krachu a peníze francouzské automobilky ho zachránily, takže si Renault logicky nárokoval vládu nad značkou – a také se mu jí prostřednictvím Ghosna povedlo prosadit. Ale Carlos je pryč a teď nastal čas znovu usednout k jednacímu stolu.

A to se také stane oznámili šéfové jednotlivých značek – Hiroto Saikawa za Nissan, Thierry Bolloré za Renault a Osamu Masuko za Mitsubishi. Bude založena výkonná rada, složená ze zástupců všech značek a bude dohlížet na všechny společné operace. na radu zase bude dohlížet ředitel Renaultu Jean-Dominique Senard.

Cílem těchto kroků je, aby si spolupracující značky dokázaly udržet svébytný charakter. Nissan si také prosadil, že si bude moci zvolit vlastního ředitele bez přímého zásahu Renaultu. Výbor bude také dohlížet na další společné projekty Renault-Nissan BV a Nissan-Mitsubish BV, sídlící v Nizozemsku, které jsou v souvislosti s aktivitami Ghosna vyšetřovány.