Novinky

Subaru BRZ a Toyota 86: zničila svolávací akce motory boxer?

Pravdou je, že boxery od Subaru nemají zrovna pověst nejspolehlivějších japonských motorů a nejnovější kauza jim image určitě nezlepší. Řada majitelů sportovních zadokolek Subaru BRZ a Toyota GT 86 hlásí zničení dvoulitrových boxerů, němuž došlo paradoxně krátce poté, co auta absolvovala svolávací akci. Na začátku byla situace, která značce Subaru rozhodně ke cti neslouží – v listopadu loňského roku byl proveden recall na výměnu pružin ventilů, u nichž hrozilo prasknutí, vedoucí až k možnému zničení celého motoru.

Subaru (a Toyota) věděly o tomto nebezpečí více než šest let, takže svolávací akce byla hodně, ale opravdu hodně opožděná. A co je horší, pro několik desítek z cca 35 tisíc svolávaných (amerických) motorů servisní akce znamenala už po pár týdnech provozu smrt. Prohlídka odhalila poškrábané klikové skříně a stěny válců a zničená ojniční ložiska.

Existují teorie, že dealeři Toyoty nesprávně aplikovali silikonové těsnění, protože Subaru na správné použití apelovalo a informovalo, že kontaminace vnitřností motoru může způsobit hlášení „Check Engine“. Mohlo ale také jít o prostou nezkušenost servisních techniků Toyoty s motorem boxer, vedoucí k jiné chybě. Automobilky se k situaci zatím nevyjádřily, budeme tedy čekat na oficiální stanovisko a případný způsob řešení situace.

2 komentáře: „Subaru BRZ a Toyota 86: zničila svolávací akce motory boxer?

  • U nás jsem zatím žádnou svolávačku nezaznamenal 🙂

    • To je zvláštní, kolik toho je v US a v Evropě ne… :-O

Komentáře nejsou povoleny.