Novinky

Honda Jazz: nová generace se vrátí ke kořenům

Honda Jazz čtvrté generace se už pilně testovala na evropských silnicích na podzim loňského roku, a nyní se na ně vývojové prototypy vrátily s trochu menším maskováním (prohlédnout si je můžete třeba na webu Carscoops), takže se nám začíná rýsovat jeho podoba. A musím říct, že je to pro mě poměrně překvapivá proměna.

Dá se říci, že se Jazz vrací ke koncepci, jako měl ve své první novodobé generaci na počátku tohoto tisíciletí. Přijde o výrazně klínovitý profil, spodní linie oken na narovná, z boku zmizí výrazný ostrý prolis a po dvou generacích špičatých světlometů to vypadá, že se vrací akvárka ve stylu první generace, které asi ani nebudou tvořit jeden optický celek s lamelou masky chladiče, jako je tomu u všech současných modelů. Jediným rozdílem oproti základní koncepci jedničkového jazzu je standardní subkompaktní výška auta, miniMPV už to prostě nebude.

Celkově na mě auto zatím působí hodně konzervativním dojmem, což mě vzhledem k ostré vizáži aktuální verze docela mrzí, ale uvidíme, jak to bude vypadat bez maskování. Vzhledem k tomu, že půjde o aplikaci nového designérského směru, zaměřeného na jednoduchost, jsem na konečnou podobu hodně zvědavý. Snad to Honda s tím umírněním nepřežene… 🙁 Důraz na praktičnost naznačuje i fakt, že některé exempláře jezdí s namontovanými střešními ližinami, plastovými ochrannými lemy a zřejmě i mírně zvětšenou světlostí (ve stylu crossoverů). Že by tím Honda reagovala na kritiku nemožnosti použití střešních nosičů u většiny verzí desítkového Civicu?

Zákulisní informace hovoří o použití motoru 1.0 VTEC Turbo a hybridního systému s atmosférickou patnáctistovkou, ale o tom se už spekulovalo v souvislosti s faceliftem aktuální generace a nakonec to nedopadlo. Auto se má představit ještě letos, pokud Honda dodrží klasický postup, bude to před koncem roku v Japonsku, příchod do Evropy je samozřejmě tradičně ve hvězdách. 😉

4 komentáře: „Honda Jazz: nová generace se vrátí ke kořenům

  • Víc mi připomíná Yarise než Jazze

  • Ty přední světla… OMG…
    Nespletli si cestu v čase a místo vpřed zařadili zpátečku? :-/

  • Z těchto kamuflovaných fotek nelze soudit na design, ale pokud jde o formu, tak mi to teď víc připomíná ix20-Vengu než Jazze. Jsem zvědav, co z toho vyleze.

    • Joo Venga… já si říkal kde už jsem to viděl 😀

Komentáře nejsou povoleny.