Novinky

Subaru, Nissan a Mazda se přidávají k Hondě a Toyotě. Dostanou systém D-Call

Asi vám neuniklo, že Evropská unie ve své nekonečné starostlivosti plánovala zavést bezpečnostní systém, jenž by automaticky rozpoznal dopravní nehodu s rizikem těžkého zranění a přivolal pomoc. Celá záležitost ale následně utichla, protože se objevily obavy ze zneužití. Ukázalo se, že navrhovaný systém by mohl logovat veškerý pohyb, ne pouze informovat o nehodě.

Naštěstí můžeme být v klidu, protože naši svobodu pohybu nakonec bude pravděpodobně chránit rovnou Velký bratr s jakousi černou skříňkou včetně automatického omezovače rychlosti a součástí balíčku nejspíš bude i dříve uvažovaný emergency call.

V Japonsku jdou na celou problematiku poněkud jinak. S přispěním automobilek Honda a Toyota, německé firmy Bosch, záchranné služby
Japan Mayday Service a Premier Aid byla před časem založena nezávislá nezisková organizace Emergency Medical Network of Helicopter (HEM-Net). Na její server přijde přes mobilní síť hláška pouze ze senzorů aktivovaných airbagů a info o počtu lidí ve voze a přes HEM jsou operátorem informovány záchranné složky – dojde k propojení s některou z 730 hasičských stanic, 46 leteckých ambulancí a 54 nemocnic.

Systém funguje od června 2018 a měl by zrychlit zásah lékaře v průměru o 17 minut a zachránit tak 282 lidí ročně. Nyní budou do svých aut tento systém montovat i automobilky Subaru, Nissan a Mazda.

2 komentáře: „Subaru, Nissan a Mazda se přidávají k Hondě a Toyotě. Dostanou systém D-Call

  • Pro bezpečnost cokoliv. Asi bych zkousnul i ten omezovač rychlosti. Nevím proč by se na silnicích mělo jezdit rychle. Starý dobrý devadesátky, rozuměj dobrý časy, jsou prostě dávno pryč. Začněme se připravovat na „nové“ věci. Elektromobily, hybridy, vodíky a jaderný baterie….Bylo mi s tebou benzíne dobře a ještě pár desetiletí bude 🙂

  • Totalita nenávidí dvě věci:
    – Ozbrojeného občana (maká se na tom)
    – Svobodně se pohybujicího se občana (maká se na tom)

    Nebude nám bohužel dobře a našim dětem už vůbec ne. Teda některým bude, i za minulého totáče byla spousta lidí, kteří se měli dobře. Bohužel, obvykle to charakterově nebyla žádná hitparáda, jak už to tak u totalitních režimů bývá.

    Nepříjemné na tom je, že alternativou totality je válka. Ono možná bude obojí, uvidíme, v jakém pořadí.

Komentáře nejsou povoleny.