Novinky

Mazda zvažuje sportovní verzi modelu 3. Co tak najednou?

Nová Mazda3 může být nejsportovněji vyhlížející kompakt na trhu, ale to nemělo údajně obměkčit vedení ke vzniku ostré verze MPS. Tedy minimálně v této generaci. Jedná se prý o okrajový segment trhu a automobilka se potřebuje zaměřit na core business a zapracovat na celkové kvalitě svých aut. To alespoň platilo do včerejška.

Jenže teď v rozhovoru pro Autocar programový manažer trojky Kota Beppu řekl, že by si přál rozšířit portfolio o hyper verzi, že by takové auto opravdu moc chtěl řídit a že pro to udělá všechno. Dokonce se rozpovídal i o tom, že by vůz měl spoustu točivého momentu, což by komplikovalo ovladatelnost v případě pohonu předních kol a mělo by se tedy jednat o čtyřkolku.

Také se vám to zdá jako potvrzení modelu Mazda3 MPS? Tak to musím vaše nadšení ochladit. Vypadá to, že pravdu měl jak šéf Mazdy (aby taky ne 😉 ), tak Beppu-san. Zvažované auto totiž nebude hot-hatch, ale spíše warm-hatch, podle pana Beppu by měl být „přátelštější, než Golf GTI“. A že ten je hodně přátelský…

Jinými slovy „hyper“ Mazda3 bude prostě trojka se čtyřkolkou a turbomotorem 2.5, u něhož nejspíš budou zachovány parametry, jaké má v šestce, tedy 253 koní a 420 Nm, s automatem a možná silnějšími brzdami a o trošku tužším podvozkem. Navíc tyto modifikace půjdou snadno provést jako pro hatchback, tak pro sedan.

Mazda by tak ušetřila náklady na vývoj, které jsou u hot-hatchů extrémní a současně s využitím stávající techniky dá zákazníkům ostřejší verzi, která rozhodně nepojede špatně. Projekt prý ještě nebyl oficiálně schválen, ale nejnovější (jaká náhoda, to načasování 😉 ) zákulisní informace hovoří o tom, že je to jen formalita a vývoj už v hirošimském R&D probíhá. Mazda tím zřejmě reaguje na množící se názory novinářů, že nová trojka s nejsilnějším atmosférickým dvoulitrem působí oproti přeplňované konkurenci podmotorovaně. To už by se se silnou dva-pětkou určitě stát nemohlo. 😉

Bohužel to vypadá, že v Evropě zase ostrouháme, Mazda3 2.5 Turbo AWD by měla být určena, cituji: „most developed countries, such as the United States, Australia, and Japan.“ Evropa zjevně mezi most developed nepatří.

5 komentářů: „Mazda zvažuje sportovní verzi modelu 3. Co tak najednou?

  • evropa je cimdal tim zaostalejsi zeme s milionem restrikci, nedivim se jim.

  • Jak že se to strašidlo jmenuje? 95 g/km. U vašich dveří již příští rok.

    • Ale proč se neřeší teď-hned, dnes přede mnou Transit s 5000g/km a nic.
      A jsou jih tisíce.

      • …a bude hůř. Němci se ropáků zbavují za pár korun a hádej, kdo to koupí a bude dalších 20 let provozovat bez servisu.

    • Sky-X by to srovnal 😀

Komentáře nejsou povoleny.