Novinky

Nissan Versa (2020): nová generace s elegantním designem

Udělat hezký, propočně vyvážený subkompaktní sedan, není vůbec snadné a japonské značky si na tomto úkolu vylamují zuby docela pravidelně. Vzpomeňte třeba na Hondu City. A přestože se to zlepšuje (viz nový yaris (neboli Mazdu 2) nebo Hondu Grace) stále tam jsou určité rezervy. 😉

Ale teď tu máme (tedy přesněji řečeno Američané mají) nový Nissan Versa a laťka je rázem nasazena hodně vysoko. Pro Nissan je to poměrně důležitý model, ačkoli malá auta nejsou v USA zrovna v kurzu, versa bojuje s Kiou Soul o pozici nejprodávanějšího auta třídy a to s výrazným náskokem před ostatními. Teď se možná stane jedničkou, protože versa je velmi, velmi pohledné auto, na hony vzdálené dosavadní verzi.

Versa 2020, představená právě na Tortuga Music Festivalu na Floridě (Nissan zjevně cílí na mladé zákazníky 🙂 ), je štíhlá, elegantní, působí jako zmenšený midsize sedan Altima, zdá se také, že nemá problém s proporcemi, prostě se fakt povedla. A palubní deska se nenechá zahanbit, je taktéž šik, s lehkým sportovním nádechem. Na danou kategorii skutečná extratřída, zvlášť v Americe… Ve výbavě nebude chybět nic ze současných obvyklých technických vymožeností, Nissan slibuje ale také třeba bezklíčové startování, což v této kategorii opravdu není úplně běžné.

K pohonu bude sloužit atmosférická šestnáctistovka o výkonu 124 koní a točivém momentu 154 Nm, což představuje příjemný mezigenerační nárůst o 13 k a 9 Nm. Bohužel bude opět zkombinován s pouze pětistupňovým manuálem. Většina zákazníků ale beztak dá přednost (údajně) vylepšenému CVT.