Novinky

Honda chce odemykat motorky …helmou

Honda coby největší výrobce motocyklů na světě samozřejmě patří k těm značkám, které přináší do branže nejvíce inovací. Nejnověji by chtěla zabránit jak krádežím motorek, tak jízdě pod vlivem alkoholu.

Nechala si totiž patentovat přilbu, která má v horní části čalounění zakomponovanou kameru. Ta při nasazování rozpozná registrovaný obličej a na základě této informace dálkově odemkne zapalování motorky. Vypadá to, že s touto eventualitou třeba tvůrci filmu Ghost in the Shell s prostovlasou Scarlett Johansson za volantem futuristické Hondy Vultus vůbec nepočítali. 😀

Současně chce mít v helmě senzory, které odhalí alkohol v dechu a pokud k tomu dojde, můžete mít kukuč jako Chris Hemsworth a bude vám to houby platné – nikam nepojedete. Ano – namítáte správně – zase nějaká věc, která se může rozbít a snadno z vás udělá chodce.

Ale buďte v klidu, že si Honda něco takového patentuje, ještě neznamená, že s tím hodlá v budoucnu přijít. Chrání tím jen své nápady, které by mohla v budoucnu využít a navíc tak předchází tomu, aby s takovou inovací přišel někdo jiný.

Jistě, elegantnější řešení by bylo odemknout motorku třeba smartphonem, jako se to chystá u aut, ale v tomto případě chce Honda zajistit, aby řidič měl na hlavě přilbu a nejezdil nalitý. A to na druhou stranu zase docela smysl dává. 😉