Novinky

Nissan Qashqai: vyšetřování kvůli bezdůvodnému nouzovému brzdění

Elektronika v automobilech je určitě dobrý sluha, ale může se z ní lehce stát i zlý pán. Zase se potvrzuje, že dokud vše funguje, jak má, je to skvělé a může to zachránit i život. Jenže jakmile se něco porouchá (a stačí málo), může to život i ohrozit.

V USA rozjíždí úřad NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) vyšetřování Nissanu Rogue Sport, což je náš Nissan Qashqai, u něhož se množí stížnosti na bezdůvodnou aktivaci nouzového brzdění AEB. Již nejméně 87 zákazníků aut modelových roků 2017 a 2018 ohlásilo, že u nich došlo k aktivaci tohoto bezpečnostního systému, aniž k tomu byl reálný důvod.

Jak z povahy systému vyplývá, nástup účinku je poměrně silný a tedy nepříjemný, mnohem hroší však je, že může způsobit problémy zejména řidičům, jedoucím za postiženým vozem. Vzhledem k výskytu u modelových roků 2017-2018 se problém může týkat až 675.000 exemplářů jen v USA a je otázkou, jestli ne i jinde ve světě. Tohle je ale bohužel jedna z věcí, které automobilky nejspíš neovlivní, podobně jeho obří skandál s pyrotechnickými patronami Takata.

Komponenty těchto systémů a dost často i systémy samotné výrobci aut berou od externích dodavatelů a problém se tak může vyskytnout kdykoli, kdekoli a u kohokoli. A teď si představte, že se vám za pár let zblázní autopilot… 🙁

5 komentářů: „Nissan Qashqai: vyšetřování kvůli bezdůvodnému nouzovému brzdění

  • kdyby radsi zprisnili ridicaky a naucili lidi fakt ridit a ty, ktery se to neumi naucit, tak nepustit… bylo by taky bezpecnejc.

  • U nas se cca pred dvema tydny stalo, ze pres silnici prebehl zajic, auto to pri nouzovem brzdeni zaflekovalo a zajic prezil a vbehl do lesa. Akorat ten autobus za autem to nedobrzdil, pac fyzika, a naboril to do auta. Vysledek? V aute zranena posadka no a v autobusu popadalo a zranilo se 17 lidi. Hold bezpecnostni system. Byt to na cloveku, tak vyhodnoti, ze byt to male dite, flekuju. Ale zajic za to nestoji.

    • Debil autobusak nedodrzi vzdalenost a muze za to zajic? Prober se.

      • Prober se ty. Autobus to nemuze zaflekovat na miste jako osobak. Doslo by k velmi vaznemu zraneni cestujicich, zvlaste tech, kteri stoji. Je tam proste daleko vetsi brzdna draha nez u osobaku. Bylo to na kraji Brna v useku, kde je 90 a autobusy tu jezdi 80km/h, kterou maji povolenou jako maximalni.

        • Nedodrzel bezpecnou vzdalenost. Jestli je to dement, co nevedel, ze nemuze brzdit jak osobak, tim spis.

Komentáře nejsou povoleny.