Novinky

Toyota Highlander 2020: nový design i technika

Toyota představuje novou generaci SUV modelu Highlander. Tento midsize model, prodávaný také jako Toyota Kluger, je o kategorii větším autem, než RAV4 a současně civilizovanější alternativou off-roadově laděného modelu 4Runner. Prostě srozumitelně pro Středoevropana – takový o chloupek delší VW Touareg. 😉 Trošku mi highlander stavbou karoserie a přídí připomíná Subaru Ascent.

.

Nová generace modelového roku 2020 dala sbohem dosavadnímu, pro SUV Toyoty typickému designu a vypadá jako přifouknuté (a zaoblené) RAV4, což je samozřejmě z pohledu indentity značky v pořádku. Navíc nepůsobí nenápadně nebo unyle, což je určitě plus, oceňuji také „crossoverové“ proporce, auto je vizuálně překvapivě štíhlé.

Dominantou interiéru se stal gigantický středový panel s integrovaným až 12,3palcovým (v závislosti na výbavě) displejem, většina verzí si musí vystačit s 8″. Nejsem si úplně jistý estetickou stránkou věci, ale nepochybně to bude v top variantě vcelku funkční. Nechybí vyčerpávající seznam asistentů a položek infotainmentu včetně 11reproduktorového audiosystému JBL s výkonem 1200 wattů. V kapičce činí maximální možná úhlopříčka displeje 7 palců.

Po materiálové stránce působí kabina na výši, koneckonců tohle už rozhodně není budgetový segment. Auto dokáže převézt až osm lidí, vyšší verze jsou standardně sedmimístné, ovšem pozor, ve druhé řadě jsou v tom případě samostatná „captain chair“ sedadla, třímístná je zadní lavice. I v plném obsazení zbývá v kufru ještě 456litrový zavazadlový prostor.

Základní motorizací zůstává benzinový V6 3.5 o výkonu 300 koní, pro ekologičtěji smýšlející je připraven nový hybrid se dvěma elektromotory elektrifikovaným čtyřválcem 2,4 l, tedy převzatý z RAV4. Systém má sice výkon jen 244 koní, ale o 17 % lepší spotřebu, než dosavadní hybridní V6. Je ovšem otázkou, jestli mezigenerační výkonnostní propad o 67(!) koní není přece jen trošku moc. Obě verze lze mít s pohonem předních nebo všech kol se systémy Dynamic Torque Vectoring a Multi-Terrain Select.