Novinky

Yamaha chystá turbodmychadlem přeplňovaný dvouválec

Zatímco automobilky drtí stále se zpřísňující emisní limity a zanedlouho už zřejmě nebude možné je splnit bez nějaké formy elektrifikace, motocykly zatím působí dojmem, že jsou naprosto v klidu. Ale je to jen zdání, i na ně dojde, jen s určitým zpožděním. A recept, jak se s emisemi v budoucnu vypořádat, bude zřejmě obdobný – v první fázi downsizing s přeplňováním, v další pak elektrifikace.

Naznačují to nejnovější patenty, které si přihlásily značky Kawasaki, Suzuki a nejnověji také Yamaha, která si jako další v řadě nechala registrovat turbem přeplňovaný motor, konkrétně řadový dvouválec v modelu řady MT. Nejde samozřejmě ani tak o to, ochránit si v dnešní době nápad, osadit motor turbínou, patent se týká zejména umístění blow-off ventilu, jenž je klíčový k vypuštění přebytečného vzduchu ze systému.

Přeplňování zatím u dnešních motorek není běžné, vlastně mě napadá jen Ninha H2 s kompresorem, ale jak je vidět, nebude to dlouho trvat a nastane turboéra i v jedné stopě. A jestli to bylo u aut bolestivé, tak u motorek, kde je precizní reakce na povely plynu klíčová, to bude ještě mnohem horší. 🙁